dilluns, 9 de setembre del 2013

Fira Tàrrega 2013

Contra la Ciutat és un conjunt d'intervencions escenogràfiques a partir de fragments de textos teatrals d'Esteve Soler i instal·lacions de Jordi Queralt, que han actuat de petits oasis per al pensament entre el tràfec de representacions de la Fira d'Espectacles de Tàrrega. Qüestionen la pròpia ciutat que els acull. Com també ho han fet altres obres en la programació oficial. Seria l'exemple de tres espectacles de dansa i de performance d'aquests dies que podríem dir que també parlen sobre els grans mots disseminats per la intervenció Contra la Ciutat: Progrés, Democràcia i Humanitat. La Fira Tàrrega 2013 s'ha pres un cert temps per pensar-se, també amb la dansa i la performace.

Fira Tàrrega: escriure i dansar.


Jordi Galí: Abscisse. Ha estat un dels destacats del certamen aquest ballarí fascinat pels gestos i els moviments repetitius en les feines manuals. Dissecciona amb altres dos intèrprets els moments creatius i de construcció arquitectònica d'una complexa estructura d'escales, cordes i troncs, de difícil equilibri i forces contraposades. El Progrés en la base de l'esforç col·lectiu, no sempre garant d'èxit; però invariablement tan efímer com la pròpia execució de l'espectacle que representa la companyia. De vegades d'incert resultat final, però normalment, com es suggereix en la intervenció de Contra la Ciutat en l'interior d'unes restes arqueològiques del segle XV, obsolet en clau de futur.

Pere Faura: Todos al patio. Segurament el millor i més divertit performance del país, proposa al públic capgirar el sentit de la direcció en què es produeix una representació: enlloc de donar significat la peça, dotar-la de sentit. I a partir de titulars inconnexos dels diaris, demana als assistents idees sobre les que crear la història que ballaran a l'escenari. És la Democràcia, a la recerca de sí mateixa, emmirallada en el públic tal i com es presenta en l'itinerari de Contra la Ciutat: girant sobre la façana de l'Ajuntament, delerosa d'una reapropiació que no sempre és garantia de qualitat en el nou relat amb el que es farà la dramatúrgia i es dansaran els afers col·lectius.


Candelaria Antelo & Arhur Bernard Bazin: Te odiero. Petita peça de 10 minuts de dansa d'esclat emocional i expressivitat desbordant, on aquests dos magnífics joves ballarins arrosseguen el públic fins a la tensa línia de la frontera on amor i odi són la doble cara d'una mateixa moneda. Difícil perspectiva la d'aquesta Humanitat, sempre exposada a ser devorada per la pròpia naturalesa dels seus instints més primitius i que en més d'una ocasió ha posat en entredit la seva pròpia supervivència. Impactants els seus moviments, la seva expressivitat, el compromís del seu treball; como ho és la imatge generada en la instal·lació de Contra la Ciutat en presentar a prop del riu aquell mot clau gegant, abandonat a la sort dels animals que habiten la llera. 

És cert que cap d'aquestes quatre obres estan vinculades entre elles. Però la instal·lació feia possible mirar-les com a parts d'una mateixa necessitat de discurs. Diversos escenaris, llenguatges contrastats, però escriptura, dansa, instal·lacions i performance han interpel·lat el públic. Perquè al capdavall l'important no és pas el com, però sí pensar-se: just la invitació de Fira Tàrrega per a aquesta edició.
.........


Al web del projecte Contra la Ciutat podeu llegir els textos de les obres teatrals originals i visualitzar el mapa i fotos de Tàrrega on ha tingut lloc la instal·lació aquests dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada