dissabte, 2 de març del 2013

L'escala

Intervenció escenogràfica a l'exposició From here on, d'ara endavant: la postfotografia
Carles Sora / Jordi Queralt
Arts Santa Mònica, fins el 13 d'abril de 2013

Amunt i avall

També en el més íntim de la quotidianitat, el moviment és present: com per exemple en les escales que l'arquitectura endreça com a espai de trànsit. I mentre el cos es desplaça amb el seu vaivé acompassat; la captura digital i la projecció seqüenciades en el sostre, amb un desfasament de pocs segons, permeten al visitant de l'exposició descobrir-se anant amunt i avall entre els pisos de l'Art Sant Mònica. Una proposta de Carles Sora i Jordi Queralt, a propòsit de l'exposició de fotografia From here on, d'ara endavant. Una imatge especular de les noves formes de construcció del discurs -la mirada en post(des)construcció- mentre transitem amb sorpresa les transformacions que les noves tecnologies fan de l'espai i el temps presents. I així com l'exposició ens mostra la nova fotografia apareguda després de l'accés massiu als dispositius de captura; la instal·lació a les escales és la (re)presentació d'un engany visual: el moviment dels cossos que en l'ínfim esforç de cada dia, omplen de vida la imatge d'un mateix, condemnada a no ser mai més real.

La intervenció escenogràfica es confon amb diversos vídeos que actuen com a memòria del trànsit: nens jugant a xarranca o papers que cauen en un descuit. Es barregen: com en la memòria les experiències prenen la forma i el sentit que cadascú dóna als seus records. Potser perquè efectivament el caminar sigui la més petita manifestació del dansar; com els desplaçaments d'un nivell a l'altre són la constatació de la imparable marxa d'una humanitat sempre en reinvenció, capturant en imatges tot allò viscut, projectant en instants allò que mai no tornarà.

Un joc on l'espectador visitant de l'exposició és partícip, perquè és el responsable últim de la seva coreografia. I que després, només més tard, la càmera de vigilància, l'smartphone, el google maps i les xarxes socials amplificaran en seqüència distorsionada del temps viscut.

1 comentari: