divendres, 26 de setembre del 2014

Tabac rouge

James Thiérrée - Compagnie du Hanneton
Teatre Principal
TNT – Festival Terrassa Noves Tendències
25 de setembre de 2014

Immens artefacte coreogràfic
Publicat a recomana.cat


Un cop de genialitat. I ningú ha dit mai que això sigui garantia d'excel·lència, però sí d'excepcionalitat. El Festival TNT 2014 de Terrassa ha obert edició amb una explosió estètica que satura la retina amb una festa tècnica inèdita i indiscutible: un reeixit esforç d'obra total, entre exultant i saturant.

Un artefacte coreogràfic, no només pels fascinants objectes amb rodes que ballen amunt i avall per l'escenari, sinó molt especialment pel joc que s'estableix amb uns ballarins tan flexibles com imaginatius, capaços d'expressar-se més enllà dels límits corporals, també amb la seva veu i una mímica que relaxa i fa riure. Tot, literalment, és part de l'espectacle i participa d'aquest esclat expressiu: llums, so, andròmines, decorat... I ningú queda exclòs de la seva participació: tècnics i artistes, però també el públic, participant indirecte dels jocs escenogràfics i del moviment incansable, pertinent i figuratiu amb el qual es desenvolupa l'obra. Un excés! O dos o tres! En tot cas, un cop de genialitat!

No obstant això “Tabac Rouge” substitueix la tensió narrativa per la física de l'esdeveniment. I això complica enormement el possible sentit de l'obra. O les imatges retrofuturistes despisten més que faciliten, i llavors la paradoxa és que acaba convertint-se en una versió sobredimensionada; o senzillament aquest barroquisme és innecessari perquè el que de debò s'hi juga en l'obra és el virtuosisme. I això és un problema enorme perquè significa que, efectivament, la tant anhelada obra d'art total només acaba sent una suma de parts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada