diumenge, 8 de setembre del 2019

La festa

Mambo Project
Interpretació: Jordi Font
Cal Trepat, 6 de setembre de 2019
Fira TàrregaRes no és el que sembla


Publicat a Recomana.cat

Què és exactament una festa sinó un espai de transicions? A la recerca del temps perdut. Així la viuen Mambo Project i han volgut desgranar en vuit episodis, com si dels moviments d’una peça clàssica es tractés, les fases per les quals es passa una nit de dancing: des de l’entrada tímida al club i els primers passos de ball; passant per l’èxtasi del moviment; i fins a la rendició per esgotament. Tot amb la música de Marc Naya, que regala una imaginativa sessió d’electrònica que el públic de Fira Tàrrega va voler acompanyar, feliç.


Hi ha un exercici important de seducció a múltiples bandes en aquesta obra: al capdavall una reproducció exacte de com seria un espai on passa una nit de festa, si no fos per les pantalles on es van explicant aquelles diverses etapes: les primeres mirades, l’entusiasme, l’atansament, la resposta... Totes elles conduïdes per l’actor Jordi Font, mestre de cerimònies entusiasta. L’ha assessorat en la coreografia Eulàlia Bergadà. El resultat és brillant: coneixíem la capacitat física i aproximació al llenguatge del cos de Font. Aquí fa un altre salt, creix de nou com a intèrpret i arrossega la munió de públic que s’arracera al seu voltant, amb entrega i tècnica. És un dels grans encerts de la peça.

Després està el paral•lelisme entre l’enamorament a primera vista que totes hem viscut en una pista de discoteca (i la realitat quan els llums s’encenen); amb el sentit que cadascú dona a la festa. No descobreixen res, però apunten coses que alguna vegada hem pensat de tornada a casa: això segur! De manera que es converteix en un instrumental certer, tot i que està poc desenvolupat. Es fa complicat ballar i llegir alhora. I encara més reflexionar-hi.

Per últim hi ha el protagonista fonamental d’aquest invent: el públic. Fira Tàrrega és l’espai ideal per a una obra com aquesta. No cal ni convidar ningú, que a ballar ens hi posem des del minut u. Però podem imaginar altres espais programadors on portar aquesta interessant proposta: vaja, almenys en aquells que no pensin en els espectadors com a mers subjectes passius. I és també per aquest motiu que La Festa és alguna cosa més que no només uns eixelebrats ballant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada