diumenge, 13 de juliol del 2014

Monòlit

Idea original, creació i interpretació: Toni Mira
Dramatúrgia i assistència a la direcció: Claire Ducreux
Teatre Lliure/ Festival Grec de Barcelona, 12 de juliol

© Tristán Pérez Martín

Toni Mira ha presentat en el Festival Grec de Barcelona 2014 una honesta mirada a la seva professió. L'espectacle pren el nom de la parella de ball que l'acompanya: un Monòlit. Ajudat en escena per Miquel Ruiz i amb la dramatúrgia de Claire Ducreux proposen un solo de dansa on també es canta i es reflexiona en veu alta sobre el coratge per emprendre el futur.

Nostàlgia pel que encara falta per ballar

Interpreta a capella Aquellas pequeñas cosas amb un to intimista i emocional. Aquell jove Joan Manuel Serrat quan va compondre la cançó, ple d'intuïció, sabia de la fortalesa dels records. Viscuts, això sí, en la intimitat de les petites coses de les que Toni Mira diu haver après que constitueixen la vida. Mai més no tornarà aquell o l'altre instant, però sempre les ganes de volar, l'ànsia per gest, el moviment d'un cos disciplinat pel control minuciós, però lliure en les experiències: “els equilibris impossibles” diu.

Desenvolupat en fragments curts, Monòlit és la metàfora de l'existència humana: l'esforç per saltar el mur, l'intent d'enquadrar-se en l'espai que delimita, la llosa que s'arrossega, com la sorpresa que ens queda reservada darrera el seu embolcall. És la imatge d'una petita formiga arrossegant una fulla que pesa i té una grandària cent vegades més gran. És el contrast entre l'afany de lluita enfront dels moments d'esgotament.

Cada quadre dels que presenta Toni Mira té un valor artístic en sí mateix. Són episodis, moments viscuts, història humana que tant juga a la dansa aèria, compon un claqué sense sabates, balla amb les mans, com es deixa endur per una cançó de Lou Reed. La nostàlgia per uns temps definitivament diferent d'aquell dels seus inicis. Però per sobre de tot, una aposta per seguir ballant i que queda perfectament plasmada en una projecció final d'intensa emoció dins d'un estanc d'aigua.

Equilibris impossibles? Probablement... Però jo diria que en el seu cas són ben reals!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada