dimarts, 28 de juliol del 2015

Il n’est pas encore minuit...

Festival Grec de Barcelona
Compagnie XY
Teatre Grec, 27 de juliol de 2015

Publicat al portal de crítica Recomana



La cosa social

Aquest circ que es mou a ritme de “lyndi hop” enmig de la pista és la comunitat. S'apleguen, esforçats, per construir grans fites acrobàtiques; com permeten l'expressió de la individualitat personal. Així ha estat sempre aquest ball popular als EEUU, patrimoni de generacions, i que el coreògraf Loic Touzé-Oro ha concretat per a la companyia en un parell de moments de l'espectacle perquè resultés vistós, atrevit i significatiu. Sobre la base d'uns passos preestablerts, les improvisacions més gestuals que no pas del moviment imposen dibuixos específics de les parelles que el ballen i contribueix a reforçar el missatge d'aquesta peça de circ contemporani: junts anem més lluny!

La Compagnie XY ha tornat a meravellar així el públic barceloní. I fins i tot s'atreveix amb una proclama política, llegida al final de l'obra per un dels artistes catalans, per recordar-nos que cultura i societat són un mateix concepte, drets universals: el de la convivència en la singularitat; el de l'accés a la cultura, com a forma de manifestació del fet comunitari.

Per això se saluden entre ells, aquests artistes de circ. I es fan reverències i agraeixen la feina de l'altre. Perquè han posat en les seves mans la pròpia seguretat, perquè han confiat el més preuat que tenen mentre executen salts, construeixen torres humanes, es desplacen d'un cos a l'altre ignorant cap principi de gravetat (ni de sentit comú) i alcen plegats les mans per unir-se en estructures humanes. Cada cop més alt. Cada cop més fort.

És la cosa social: que de tant fonamental per al desenvolupament humà, sempre ha estat a l'ull de l'huracà. Perquè individualment segur que hi aniríeu més ràpid, ens diuen. I és que saben que aquella força col·lectiva és la que fa perdre el vertigen. I això és el més temut per les classes extractives.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada