dilluns, 2 d’octubre del 2023

Medium

Núria Guiu & Ingri Fiksdal
Mercat de les Flors, 01/10/23

Foto: Kristine Jakobsen


El pes de tot

La tradició pot ser un llast o un ancoratge. És un pes insuportable quan no sabem com respondre-hi, més enllà de reconèixer-hi el mèrit de ser part del nostre passat. I és un impuls quan podem aprendre d’aquell llegat i portar-lo cap a un altre lloc, integrant-lo a la nostra mirada actual. I aquesta és just la mirada de Núria Guiu i d’Ingri Fiksdal perquè tot i que es tracti d’un solo ballat per la catalana, “Medium” és una creació conjunta i així ho reivindica generosament la ballarina i coreògrafa més entregada que mai en el rol de cos pel qual transita aquella tradició.

I és que, efectivament, la peça més seriosa i acadèmica de totes les que ha presentat a Barcelona és un espai d’invocació. Gestos i moviment que abans altres havien ballat i que Núria fa transitar sense solució de continuïtat. Uns llums, uns plàstics i sobretot un efectiu compromís corporal per mostrar aquell fil de continuïtat entre una generació present i moltes d’altres que abans han passat per a un llenguatge contemporani comú i compartit.

En aquest punt, resulta divertit anar descobrint els noms propis que s’amaguen en l'espectacle. Alguns fàcils: Jiří Kylián, Pina Bausch o Martha Graham. Alguns de menys evidents, com DV8/Lloyd Nelson o Sharon Eyal. Uns últims només reconeixibles per experts en la matèria. Fins a vint-i-dos fragments i coreògrafs/ coreògrafes i ballarines/ballarins que es fan present, en el sentit més radical de la paraula: són tan actuals com els seixanta minuts de suor de la intèrpret.

El mes de gener es veurà “Supermedium” la versió de grup en la qual estan treballant al Mercat de les Flors, en el programa de residències del teatre de la dansa. Necessària iniciativa anomenada Cèl·lula# que Àngels Margarit va imaginar com a projecte singular de la seva direcció artística i que tan bons fruits està donant.

El més sorprenent de la peça que s’ha pogut veure el cap de setmana? La capacitat de Núria Guiu per al canvi de registre. Dels seus “Likes” iniciàtics, passant pel yoga o el tik-tok, i fins a arribar aquí, sempre una artista amb una intel·ligència indiscutible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada