Col·laboracions

Festivals

dissabte, 1 de juliol del 2017

Letter to a Man

Mikhail Baryshnikov
Direcció: Robert Wilson
Teatre Nacional de Catalunya, 29 de juny de 2017



Al voltant del mite

Vàstlav Nijisky (1889-1950) és a la dansa, com la revolució de Nicolau Copèrnic a l'astronomia. I observi's que amb tres segles de diferència. Tots dos d'origen polonès, desmunten en les seves respectives carreres un malentès: la vida gira, sí. Es mou. Però no pas al voltant de la terra / del terra. Un perquè observa com hi ha un astre encara més central en la constel·lació que exerceix de centre gravitatori: el sol. L'altre, perquè en les seves coreografies i interpretacions deixa d'aspirar a elevar els peus del sol d'on el ballarí clàssic intenta sempre fugir. I en ambdós dos casos, no és tan interessant aquella llavor trencadora amb què van impregnar el seu temps, com les conseqüències per a generacions posteriors i a llarg termini d'aquella gosadia.

Efectivament, hi ha una data: 1813. Els Ballets Russos fundats per l'empresari Serghei Diàguilev. És l'estrena a París de La Consagració de la Primavera, amb la singular música d'Ígor Stravinski. Tot i que la particular revolució de Nijisky va començar amb una coreografia seva anterior: Preludi a la migdiada d'un Faune (1912) amb composició de Claude Debussy. I va tancar aquesta “trilogia de la transformació” amb el ballet Jeaux (1913), també amb música de Debussy. És molt recordada la polèmica estrena a París de La Consagració... però no tant esmentat l'escàndol que va suposar aquesta darrera obra. La raó? La peça tractava sobre un trio amorós.

I és en aquest punt on el mite s'inicia: el distanciament personal (amorós) i professional amb Diàguilev; la gira a Buenos Aires i el matrimoni amb la comtessa Romola de Pulszki; l'esclat de la Primera Guerra Mundial, que els sorprèn a Àustria i el pas per un camp de concentració; i la malaltia, esquizofrènia, que poc a poc anà consumint-lo. Són del 1919 els famosos Diaris que va escriure en un mes, just després de quedar catatònic durant uns dies després del primer brot.

Letter to a Man parteix d'aquells escrits. I sobreentén la majoria d'aquells fets, per molt importants i definitius que resultin per explicar el personatge. Aquesta opció narrativa pot dificultar de vegades la comprensió dels textos que es van escampant aquí i allà, sense una evident línia de continuïtat. Importa més les impressions visuals; la delicadesa del treball actoral i escassament ballat de Mikhail Baryshnikov, una senzilla coreografia de Lucinda Childs; la impressió de la bellesa estètica, en el sentit clàssic del mot, amb una escenografia que recorda una pista de circ, on es difuminen les paraules de malaltia i de vida que el geni polonès escriví; i la mà sensible i aguda de la direcció de Robert Wilson. Però aquest no és el Nikinsky de la ruptura del gest, sinó el de l'home trencat. No el de la gosadia, sinó el de l'atordiment. No el de la polèmica, sinó el de la crisi existencial.

Coses totes elles, sens dubte, de gran interès i presentades amb una màgia només a l'abast dels grans: Letter to a Man és des d'aquest punt de vista una joia creativa, imprescindible i rodona. Però oblida l'ona expansiva d'aquelles vicissituds. En l'àmbit artístic, perquè si té pare la dansa contemporània, aquest és indubtablement Nijisky. I fins i tot des del punt de vista de la pròpia experiència humana, doncs el Diaris d'aquella penosa etapa final del geni polonès, tenen també una lectura mèdica, psiquiàtrica i humana actual de les quals apenes s'argumenta res a l'obra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada